Emne  FNT2100 Kommunikasjon

Prosjekt  Individuell

Programmer  Archicad, InDesign, Photoshop

Varighet  16. Oktober - 1. November 2017 (3. semester) 

Prosjekt i samarbeid med Bærum Kommune, våren 2017. Oppgaven er gjennomført individuelt og ble utgitt i 3. semester av en toårig fagskoleutdanning ved Høyskolen Kristiania i Oslo. Målet med oppgaven er å få større forståelse for hvordan innredning, materialer og farger er med på å kommunisere til brukergruppe og bruksområde. Oppgaven presenteres under.

Bakgrunn for Prosjektet

Bærum kommune skal innrede en leilighet på Emma Hjorth i Sandvika med velferdsteknologi i fokus.  Leiligheten skal være en test- og visningsleilighet hvor personer med utviklingshemming kan komme for å teste ut ulike tekniske hjelpemidler før en eventuell anskaffelses prosess. Målet er at leiligheten skal gi tilgjengelighet til velferdsteknologi, ideer, informasjon og inspirasjon for at til slutt flere personer med utviklingshemming skal få økt mestring og selvhjulpenhet. Mer spesifikt er målgruppen beskrevet slik: personer med lettere funksjonshemning og lettere psykiske lidelser, pårørende av disse personene, fagpersoner og andre kommuner og instanser.

Leiligheten skal møbleres som et hjem, med fokus på at det skal være hjemmekoselig. Min stilling i dette prosjektet blir derfor å velge farger, materialer, møbler, og en funksjonell møbleringsplan med hensyn til utviklingshemmede. Jeg skal ikke å ta stilling til selve velferdsteknologien, hva dette er og hvor det blir plassert, da dette blir tatt hånd om ansatte i Bærum Kommune.

 

Før bilder av Leiligheten

Konsept

 

Materialer og farger er en viktig del av det rom utstråler og kommuniserer til unge personer med utviklingshemming. Innredning med bevisst bruk av materialer og farger er mektige virkemidler i interiørfaget og svært vesentlig når det kommer til funksjon og måten vi bruker et rom på.

 

Hovedfokuset i leiligheten er at det skal være en koselig og hyggelig stemning som brukeren kan føle seg trygg i. Dette blir oppnådd med en kombinasjon av varme farger og stemningsbelysning. Samtidig er det viktig at farge- og materialvalget fungerer med det eksisterende gulvet.

Visualiseringer

I entréen, stuen, kjøkkenet og gangen har jeg valgt å bruke en kald blåfarge som fungerer som en kontrast til det gul-oransje gulvet, men også fordi rommet slipper solen inn gjennom vinduene i store deler av dagen og den kalde blåfargen vil være med på å gi en positiv friskhet til rommet og skape en rolig og avslappet atmosfære.  Stuen har også en del bjelker og rør i taket. For å unngå å fremheve dette mer enn nødvendig har jeg valgt å male kun nedre del av vegghøyden. Lister og dører males hvite for å skape et oppdatert utrykk.

Siden blåfargen er gjennomgående i store deler av leiligheten har jeg valgt å tapetsere den ene veggen på kjøkkenet i en blomstret tapet for å bryte opp blåfargen. En blomstret tapet med et hint av rosa og rød vil også appellere til brukere i unge aldere På kjøkkenet er stoler i samme farge som tapeten plassert rundt bordet. Fordelen med disse stolene er at de kan løftes opp og henge fra bordet i bare armlenene. Dette gjør for enkel renhold. Det rektangulære bordet på kjøkkenet kan trekkes ut i den ene eller begge ender. Dette er til stor fordel for rullestolbrukere som lett kan trille rullestolen til enden av bordet uten at bordbein eller andre stoler skal komme i veien. Fliser er lagt bak kjøkkenet for enkel vedlikehold. Kjøkkenbenken byttes ut med en benkeplate i laminat for enklere vedlikehold og kjøkkenhåndtak byttes ut med kjøkkenhåndtak i messing for et mer oppdatert utrykk.

Entréen er et lite rom uten vinduer. Jeg har derfor valgt å plassere et speil som peker ut mot stuen for å reflektere lyset fra vinduene i stuen og dermed gjøre gangen lysere. Gangen har også et garderobeskap med skyvedører som er spesielt praktisk for rullestolbrukere

På soverommet derimot er veggene malt i en varm, men dus rødfarge. Dette er fordi rommet er vendt mot nord, har lite sollys og kan dermed oppleves som kjølig. Av samme grunn har jeg lagd en illusjon av at det er to vinduer i rommet i stede for kun ett. Dette falske vinduet er bygd opp av lyspanel som kan dimmes ved hjelp av en trådløs kontroll eller en mobil-app. På denne måten kan man skape en illusjon av at solen står opp før den egentlig gjør det, tidlig på en kald vintermorgen, og vil forhåpentligvis hjelpe brukeren med å komme seg opp av senga.  Soverommet har i likhet med stua en del bjelker og rør i taket. Av den grunn er ikke veggen malt hele veien opp, men stopper der bjelkene begynner, også der det ikke er bjelker. Dette skaper en illusjon av at bjelkene ikke er bjelker, men heller litt brede lister. Veggen bak senga er tapetsert med en blomstertapet for igjen å appellere til brukere i unge aldre.

Møbleringsplan

Planløsningen er lagt opp slik at et en rullestolbruker skal kunne bo der, men dette skal ikke være åpenbart i tilfelle brukeren ikke har behov for rullestol. I stua for eksempel er stolen plassert inntil veggen slik at en rullestolbruker kan stå ved siden av sofaen, men dersom brukeren ikke har behov for rullestol kan man enkelt flytte lenestolen sammen med sofaen om man ønsker det.  På kjøkkenet er bordet plassert nærmer veggen så det er mulig å snu seg med rullestol. Soverommet har en dobbeltseng, men sengen er plassert nærmere vinduet slik at en rullestolbruker kan bruke siden av senga nærmest skapet. Planløsningen er lagt opp så det skal være mulig å snu seg med rullestol i alle rom.

 

Materialer

Presentasjon av Prosjekt (A3 mappe)

Copyright © 2017 LIVE B. ULFSBY. All rights reserved.